logo invisalign logo

ПОЗВЪНЕТЕ

 • AЛАЙНЕРИ INVISALIGN® - „НЕВИДИМИТЕ БРЕКЕТИ" Изправете зъбите си без никой да забележи!
 • Дигитална ортодонтия
 • Ранно ортодонтско лечение при деца
 • Ортодонтско лечение на тинейджъри
 • Ортодонтско лечение на възрастни
 • Шини против бруксизъм / стискане със зъби
 • Фази на ортодонтското лечение
 • Подвижни апарати
 • Апарати / шини против хъркане
 • Фиксирани апарати

AЛАЙНЕРИ INVISALIGN® - „НЕВИДИМИТЕ БРЕКЕТИ" Изправете зъбите си без никой да забележи!

AЛАЙНЕРИ INVISALIGN® - „НЕВИДИМИТЕ БРЕКЕТИ" Изправете зъбите си без никой да забележи!

invisalign 1
invisalign 2
invisalign 3
invisalign 4
invisalign 5
invisalign 6
invisalign 7
invisalign 8

ИСКАТЕ ЛИ ДА ВИДИТЕ КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛА УСМИВКАТА ВИ С ПОДРЕДЕНИ ЗЪБИ?. ДА ТОВА Е ВЪЗМОЖНО - САМО ЗА 60 СЕКУНДИ!

Кликнете ТУК ,за да видите вашата мечтана усмивка!

Винаги сте желали да имате перфектната усмивка, но професията Ви е такава,че Ви се налага често да се срещате с хора и се притеснявате от класическите брекети. Няма проблем! Брекетите вече имат „невидима„ алтернатива.Алайнерите са почти незабележими и по-естетични. Изработени са от фин,напълно прозрачен материал. Носенето им не причинява дискомфорт и Вие имате нормално усещане в устата.Ако сте готови за усмивка,която ще промени изцяло излъчването Ви , алайнерите Invisalign® са Вашия отговор.

Три лесни стъпки към желаната усмивка!

1. ДиагностикаСлед като ортодонтът потвърди , че лечението е подходящо за Вас, ще Ви бъдат направени обикновенни и рентгенови снимки и зъбни отпечатъци. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на 3D план на лечение, наречен ClinCheck, който е съобразен с Вашите индвидуални нужди.

2. План за лечениеСлед одобрение на плана на лечение, Align Technology ще изрботи специално за Вас серия от алайнери, които ще бъдат доставени в кабинета на Вашия ортодонт. Следвайте неговите инструкции .

3. Лечение и наблюдение:Алайнерите Invisalign® стъпка по стъпка преместват Вашите зъби до правилната позиция, упражнявайки постоянен лек натиск върху тях. И вие се наслаждавате на все по-привлекателна усмивка с всеки изминал ден. Контролните прегледи са на всеки 6-8 седмици.Целта е ортодонтът да проследи вашето лечение.

Защо да изберете поставяне на Invisalign® точно при нас?

Д-р Иван Ханджийски е сертифициран лекар за системата Invisalign®, със защитена Специалност по Ортодотия.

За да се постигнат добри резултати с Инвизалайн, самите алайнери не са достатъчни. Успешният резултат се определя изцяло от плана на лечение, който е създаден от ортодонта. Използвайки натрупаните знания, умения и опит в класическата ортодонтия с фиксирани апарати (брекети и др.), ние ги съчетаваме с последните иновации в областта на „невидимата” ортодонтия – лечението с прозрачни шини - алаинери. Така постигаме перфeктна естетика и безкомпромисна прецизност.

Ние не просто предлагаме алайнери, а се стремими да предоставим на нашите пациенти лечение, което максимално да удоволетвори техните изисквания за естетика и същевременно да постигне оптимален лечебен резултат.

Изправете зъбите си без никой да забележи че носите шини!

По време на лечението можете спокойно да говорите и да се усмихвате.

Прозрачните шини – Алайнери са отличен естетически избор комбиниращ предимствата на снемаемите апарати.Invisalign е съвременен метод за справяне с неправилно подредените зъби. Представлява сет от невидими алайнери (шини),изработени с помощта на иновативна дигитална технология специално за Вас и са съобразени с Вашите индивидуални нужди. Те са незабележими, снемаеми, изработени от безопасна медицинска прозрачна пластмаса, които носите върху зъбите си за определен период от време. При изработването им се съчетават познанията на лекуващия ортодонт относно диагнозата на заболяването, подходите за лечение и биомеханиката на преместването на зъбите с със съвременната технология за компютърен графичен дизайн за съставяне на план за лечение. Invisalign® използва компютърна 3D / CAD/CAM технология за графичен дизайн, чрез която виртуално се преместват неправилно подредените зъби, съставя се план и се проследява цялото лечение от началото до края.Така можете да видите приблизително как се очаква да изглеждат зъбите Ви в края на лечението. По този план се изготвят серия от прозрачни шини (алайнери), които са индивидуални за всеки пациент. Всяка шина придвижва зъбите постепенно и се носи 1- 2 седмици и след това се поставя следващата. Така стъпка по стъпка зъбите се придвижват до желаната позиция. Резултатът е перфектно подредени зъби без никакъв дискомфорт. Благодарение на нашия дългогодишен опит, непрекъснато обучение и усъвършенстване ние предлагаме на нашите пациенти удобно, ефективно и бързо лечение за дори най-сложните ортодонски случаи. Как Алайнерите преместват зъбите? Зъбите се се преместват от серия последователни прозрачни шини, които пациентът обикновено сменя седмично. Всяка шина премества зъбите в милиметри и градуси, точно определени от ортодонта в плана за лечение за да се постигне идеална крайна оклузия. Благодарение на нашите знания и дългогодишен опит, зъбите се подреждат по предвидим и научно обоснован начин, почти незабележимо и в най-кратки срокове.

Предимства на алайнерите:

•Eстетични. Invisalign® са на практика невидими, така че никой да не забележи, че изправяте зъбите си.

•Индивидуализирани. Ортодонтът взима отпечатъци от зъбите Ви и чрез компютърно 3D моделиране се изработват специално за Вас Вашите лични шини за изправяне. Алайнерите се проектират да използват точното количество сила на точното място в точното време.

•Ефективни. Изправянето на зъбите Ви ще започне още от самото начало и Вие ще се наслаждавате на все по-привлекателна усмивка с всеки изминал ден.

•Предвидими резултати.

Знаете какъв ще бъде крайния резултат и точно колко време ще носите алайнерите още от самото начало на лечение.

•Бързи. Времетраенето на лечението е идивидуално за всеки пациент. Средностатистически леченията с алайнери продължават между 3 и 9 месеца за по-леките случаи до 12-18 месеца за по-тежките.

•Сваляеми. Изключителното удобство на тази система е, че може да се сваля , когато пожелаете – за да се храните нормално, да почистите зъбите си или при специални поводи. По този начин няма нужда да избягвате определени храни или пък да пасирате храната си.

•Хигиенични. Invisalign® са лесни за почистване, позволявайки безкомпромисна устна хигиена, включително ползването на конци за зъби, което е много по-трудно с традиционните методи за изправяне на зъби. Лесно се почистват с четка и студена вода.

•Комфортни.

Без метални дъги,кукички и телчета.Invisalign® са изработени от фин, напълно прозрачен материал. Те не променят дикцията и чувството за вкус. Носенето им не причинява дискомфорт и Вие имате нормално усещане в устата. Могат много лесно да се свалят.

•Подходящи за деца и тинейджъри.

Много родители съвсем основателно се притесняват от поставянето на брекети на техните деца, поради занижената устна хигиена в тази възраст. Това поражда опасност от натрупване и задържане на зъбна плака около брекетите и появата на бели или кафяви петна по зъбите.Предимството на алайнерите Invisalign® е в това, че те се свалят и са лесни за почистване, позволявайки безкомпромисна устна хигиена. Друга причина, поради която самите тинейджъри отказват да носят брекети, е че не желаят да имат т. нар. „желязна усмивка”. Шините Invisalign® са прозрачни и незабележими, което мотивира тинейджърите да предпочитат прозрачните алайнери пред брекетите.

•За всяка възраст.Няма значение на колко сте години. Ако по някаква причина не харесвате усмивката си и желаете това да се промени - ние сме насреща! С удоволствие ще Ви помогнем да постигнете Вашата мечта- перфектно подредени зъби за ослепителна усмивка! Съвременната ортодонтия позволява лечение с прозрачни алайнери във всяка възраст.

Всичко това улеснява непрекъснатото им носене, което е необходимо условие за постигане на оптимален резултат.

Как се почистват шините Invisalign®?

Добре е да почиствате алайнерите два пъти на ден с помощта на четка и паста за зъби. Препоръчително е два пъти в седмицата да се ползват почистващи таблетки.

Мога ли да се храня с тях?

Това не е необходимо. Дори е противопоказано, защото може да повредите самите алайнери. Тъй като прозрачните алайнери се свалят лесно, няма никакви ограничения по отношение на храненето. Само не забравяйте отново да сложите шините, когато приключите.

Усеща ли се болка при носенето им?

Носенето на прозрачни алайнери е лесно, удобно и безболезнено. В началото на лечението е възможно да имате странно усещане в устата за ден или два,може да чуствате зъбите си леко „изтръпнали“ докато свикнете да ги носите. Това нормално, но бързо отшумява и след това даже забравяте, че са там.

Как работи Invisalign®?

Досега повече от 6 милиона пациенти в цял свят са преминали лечение с Invisalign®. Готови ли сте и Вие да промените Вашата усмивка?

Вижете видеото, което показва защо да изберете шините Invisalign и как те могат да Ви помогнат да постигнете усмивката, която заслужавате.

С Invisalign® шините говориш и се усмихваш уверено и без притеснения!

#МожеБезБрекети

Дигитална ортодонтия

Дигитална ортодонтия

Последно поколение Интраорален 3Dскенер Medit i700
Интраорален 3D скенер
Digital Orthodontics

Ортодонтска клиника ОРТО-ДЕНТ разполага с последно поколение Интраорален 3D скенер Medit i700, позволяващ заснемане на дигитални отпечатъци с максимално висока точност – 11 микрона. Специализираният софтуер за секунди генерира триизмерни модели на зъбите на пациента, които позволяват прецизен дигитален анализ на захапката и дигитално моделиране на индивидуални апарати , съобразени с конкретните нужди на всеки пациент.

Съвременната ортодонтия върви ръка за ръка с иновативните дигитални  технологии. В нашата практика ние предлагаме висококачествени ортодонтски услуги, благодарение на комбинацията от високата академична подготовка на нашия специалист ортодонт, непрекъснатото обучение и усъвършенстване, богат клиничен опит,  задълбочени познания в областта на ортодонтската биомеханика и прилагане на най-съвременни  ноу-хау технологии.

Ранно ортодонтско лечение при деца

Ранно ортодонтско лечение при деца

Ранно ортодонтско лечение при децаНай-подходящата възраст за първия профилактичен ортодонтски преглед е 6-7 години.При деца обикновено се препоръчва ранно ортодонтско лечение при следните ортоднтски деформации:

- скелетни деформаци: преразвитие и/или недоразвитие на горна и/или долнас челюст (прогения или прогнатия).

-кръстосана захапка във фронталния или страничните участъци.

- силно стеснение на горна и/или долна челюст.

предпазване на зъбите от от оклузална травма.

премахване на вредни навици (напр. смучене на пръст, биберон, долна устна).

Ранното ортодонтско лечение направлава пробива на на постоянните зъби в по-правилна позиция и намалява необходимостта от вадене на постоянни зъби. Ранният старт наа лечението се изплаща в бъдещето. Много от нашите млади пациенти не се нуждаят от допълнително лечение след първоначалната ортодонтска намеса. Но дори да е необходима втора фаза на лечение, тя е по-лесна, по-щадяща, по-ефективна и по-кратка в сравнение с пациенти, при които не е провеждано ранно ортодонтско лечение и които принадлежат към една от гореспоменатите категории ортодонтски проблеми.

Ортодонтско лечение на тинейджъри

Ортодонтско лечение на тинейджъри.

Нашите подрастващи пациенти търсят ортодонтско лечение, което ще им придаде блестяща усмивка и здрава захапка, без това да попречи на натовареното им ежедневие. По време на юношеството можем да постигнем корекция на ниво скелет при по-голямата част от ортодонтските проблеми , разбира се при добро сътрудничество от страна на пациента.

Опциите за лечение включват както класическите метални брекети, естетични брекети и прозрачни шини - Алайнери. Липсата на ограничения по отношение на хранененто, по-лесното поддържане на отлична хигиена на устната кухина, безпроблемната им употреба в спорта и стопроцентовият естетичен вид на шините са само част от предимствата на Алайнерите.

Ортодонтско лечение на възрастни

Ортодонтско лечение на възрастни

Ортодонтското лечение на възрастни пациенти набира все по-голяма популярност. С покачването стандарта на живот изискванията на пациентите за естетика на съзъбието и лицето като цяло нарастват. Красивата усмивка подобрява самочувствието,спомага за по-добра социална и професионална реализация. Ето защо леченията при възрастни са около 50% от всички ортодонтски лечения и има тенденция този процент да расте. Ето няколко примерни причини за лечение на ортодонтски аномалии при възрастни пациенти:

-Подобряване на естетиката на усмивката и лицето като цяло.

-Подобряване условията за по-лесно подържане на отлична устна хигиена.

--Профилактика или облекчаване на проблеми с пародонта. . При парадонтални проблеми зъбите „мигрират”,“разреждат се“ или „се струпвата” се изместват напред. Основния ефект от тези движения са разкрачени и провиснали предни зъби. Ако тези пациенти навреме потърсят ортодонтска помощ, зъбите могат да се подредят добре, да се оптимизира тяхното почистване и с това да се подобри парадонталнто им здраве, да се стабилизират в костта и шинират. Това ще подобри състоянието на пациента и той ще бъде дълго време със собствени зъби.

--Предпротетична ортодонтска подготовка с цел подпомагане на протетичното въстановяване на съзъбието. При пациенти, които са изгубили зъби по една или друга причина и протетичното възстановяване е затруднено или напълно невъзможно поради неблагоприятно положение на оставащите зъби или поради тежки съпътстващи зъбно-челюстни деформации като дълбока или кръстосана захапка. В тези случаи ортодонтът може да подпомогне протетичнто лечение като отстрани пречките и подобри условията за протезиране чрез импланти или класически мостови конструкции.

- Профилактика на изтриване/износване на зъбните тъкани.

--Подобрява самочувствието на увереността на пациентите.

Съвременната ортодонтска наука предлага различни методи на лечение, които отговарят на високите естетически изисквания на нашите пациенти.

--Прозрачни сапфирени брекети или бели керамични брекети: алтернативата на класическите метални брекети. Заедно със съответните оцветени в бяло дъги те предлагат дискретно решение за пациенти, които ще изберат лечение с фиксирани апарати.

---Прозрачните шини – Алайнери са отличен естетически избор комбиниращ предимствата на снемаемите апарати. Прозрачните алайнери (шини) са ново поколение ортодонтски апарати. Те са незабележими, снемаеми ,изработени от безопасна медицинска прозрачна пластмаса, които носите върху зъбите си за определен период от време. При изработването им се съчетават познанията на лекуващия ортодонт относно диагнозата на заболяването, подходите за лечение и биомеханиката на преместването на зъбите с със съвременната технология за компютърен графичен дизайн за съставяне на план за лечение. Invisalign® използва компютърна 3D / CAD/CAM технология за графичен дизайн, чрез която виртуално се преместват неправилно подредените зъби, съставя се план и се проследява цялото лечение от началото до края.Така можете да видите приблизително как се очаква да изглеждат зъбите Ви в края на лечението. По този план се изготвят серия от прозрачни шини (алайнери), които са индивидуални за всеки пациент. Всяка шина придвижва зъбите постепенно и се носи за около 2 седмици и след това се поставя следващата. Така стъпка по стъпка зъбите се придвижват до желаната позиция. Резултатът е перфектно подредени зъби без никакъв дискомфорт. Алайнерите са подходящи при много изпълнителни пациенти. Благодарение на нашия дългогодишен опит, непрекъснато обучение и усъвършенстване ние предлагаме на нашите пациенти удобно, ефективно и бързо лечение за дори най-сложните ортодонски случаи. След задълбочен ортодонтски анализ лекуващият ортодонт ще прецени дали Вашият случай е подходящ за лечение с Алайнери.

Как Алайнерите преместват зъбите?:

Зъбите се се преместват от серия последователни прозрачни шини, които пациентът обикновено сменя седмично. Всяка шина премества зъбите в милиметри и градуси, точно определени от ортодонта в плана за лечение за да се постигне идеална крайна оклузия. Благодарение на нашите знания и дългогодишен опит, зъбите се подреждат по предвидим и научно обоснован начин, почти незабележимо и в най-кратки срокове.

Шини против бруксизъм / стискане със зъби

Шини против бруксизъм /стискане със зъби

Шини за бруксизъм /Стискане на зъби / Скърцане със зъбиСтискането със зъби обикновено се случва вечер, по време на сън и поради това пациентите трудно могат да го контролират. Последствията са:

-изтриване на зъбите и последваща чувствителност

/p>

-болки в дъвкателните мускули и темпоромандибуларните стави, най-силно изразени сутрин, след ставане на сън

Шините против бруксизъм са оклузални шини от пластмаса. Те дезартикулират зъбите на горна и долна челюст и облекчават болките при пациенти с проблеми в темпоромандибуларната стави.Изработват се след взимане на отпечатъци от горна и долна челюст Могат да се свалят за почистване.

Фази на ортодонтското лечение

Фази на ортодонтското лечение

1.Първичен преглед – консултация, снемане на анамнеза, изследване на общия и локален (екстра- и интраорален) статус на пациента, назначаване на рентгенографии (най-често: ортопантомография, профилна телерентгенография). Понякога в зависимост от специфичните нужди на пациента се налагат и допълнителни рентгенови изследвания като: СВСТ (CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY), рентгенография по Симпсон, интра-орална рентгенография по Дик, рентгенография на лява ръка и китка за определяне на костния растеж и пиковете му и др.).

2.Снемане на отпечатъци от горна и долна челюст и регистриране оклузалните им съотношения .

3.Направа на екстра и интраорални фото снимки.При необходимост се назначават консултации на пациента при други специалисти: лицево-челюстни хирурзи, пародонтолог, протезист, логопед, УНГ-специалист и други.

4.След подробен анализ на информацията получена от прегледа, анамнезата, отпечатъците, фотоснимките, рентгеновите снимки и другите направени изследвания се изработва план на лечение на пациента. При комплексните лечения в изработването на плана на лечение участват и други специалисти – протезисти, имплантолози, парадонтолози). В следващото посещение резултатите получени при диагностиката се съобщават на пациента, той се запознава подробно с наличните проблеми , начините и съответно апаратите за тяхното разрешаване. Ортодонтът предлага един или няколко варианта на лечение, като посочва оптималния план за конкретния случай. След като пациентът е запознат и е приел предложения план на лечение се пристъпва към самото ортодонтско лечение.

5.Активното ортодонтско лечение. Посещенията по време на активното ортодонтско лечение са средно веднъж на 6-8 седмици, като в зависимост от конкретния случай може да се наложи по-чести визити при ортодонта.

6.Ретенционен период – това е периода след завършване на ортодонтско лечение и отстраняване на ортодонтските апарати. През него пациентът носи ретенционни апарати с цел да се поддържа постигнатия резултат и да не се получи рецидив, т.е. връщане на резултата. Ретенционният етап е най-дългия етап от лечението , който обаче често се подценява както от пациентите, така и от специалистите. При счупени или загубени апарати веднага посетете вашия ортодонт. Ретенционни апарати – те могат да бъдат изработени от прозрачно фолио или от прозрачна пластмаса. Ортодонтът преценява в зависисмост от началната деформация кой тип ретейнер да постави.

Подвижни апарати

Подвижни апарати (шини)

Обикновено се прилагат при децa с млечно или смесено съзъбие, в редки случаи намират приложение и при възрастни. Делят се според начина на действие на механично и функционално действащи.

Най-подходящата възраст за носене на подвижни апарати е от 4 до 14 годишна възраст. Този период от време е най-подходящ поради наличието на пикове на растеж.

Снемаеми механично действащи апарати – шини

Най-подходящата възраст за носене на подвижни апарати е от 4 до 14 годишна възраст. Този период от време е най-подходящ поради наличието на пикове на растеж.

Те изискват отличнo сътрудничество между пациент, родители и специалиста поради необходимостта от продължително и постоянно носене на апарата. Задължително са контролните прегледи на всеки месец. Не пречат на говора на пациента и не нарушават в голяма степен естетиката на усмивката му.Предимството на подвижните апарати е че постигат ортопедичен ефект върху лицево-челюстната област в ранна възраст. Недостатъците им са че са снемаеми и е необходимо съдействието на пациента при лечението- възможно е и счупване и изгубване на апарата. Апаратите леко нарушават на говора и дъвченето има възможност за увреждане на лигавицата, пародонтът и зъбите поради лоша орална хигиена.

Профилактичните подвижни апарати се използват за отстраняване на вредни навици – смучене на пръст, устна, език, дишане през устата, също така за запазване на място при ранно изваждане на зъб или липсващ зъб поради други причини. Всички тези елементи влияят на правилното подреждане на зъбите, а от там и на функцията им, която пък повлиява странични близки и далечни системи и структури /темпоромандибуларна става, мускули, храносмилателна система/.

Лечебните подвижни апарати повлияват зъбите, подлежащата кост и меки тъкани, като чрез силата на апарата и неговите елементи формират растежа в лицево-челюстната област при подрастващите.

След подробен анализ от наша страна се определя вида на необходимия апарат. Пластинките се правят в зъботехническа лаборатория и са индивидуални, като даваме възможност на пациента да си избере цвета и наличието на картинки по апаратчето.

Функционално действащи апарати

Тази група апарати въздействат върху растежа на структурите в лицево-челюстната област чрез коригиране неправилните функции на дъвкателните мускули, езика, бузите и устните, отстраняване на някои вредни навици като смукане на пръст и други. Функционалните апарати подпомагат цялостното развитие на лицевия скелет и увеличават процентно успеха на безекстракционните лечения.Това става като се прилагат по време на активен растеж на структурите в лицево-челюстната област, въстановявайки нарушения баланс на нервно-мускулната функция. От своя страна правилната функция води до оформяне на правилно развити органи. Затова казваме че тези апарати имат освен ортодонтски и ортопедичен ефект върху лицевия скелет като цяло, т.е. допринасят за развитието на хармонично развито лице. А хармонията е ключът към красотата.

Активатор

Активаторът е много ефективен апарат с миотонично действие т.е. действието му се основава на функцията на мускулите в определено фиксирано положение. Използва се при пациенти чиято долна челюст е по –назад разположена в сравнение с горна челюст, т. нар. дистална захапка.Той променя позицията на долна челюст сагитално и вертикално. Тази промяна активира мускулната активност и предизвиква растеж в кондила на долна челюст, преместването и напред, като едновременно стова спира растежа на преразвитата горна челюст. При необходимост от по-силно действие върху горна зъбна дъга може да се добави и екстра-орален апарат ЕОА Headgear. Mиотоничния активатор се носи 12–14 часа на денонощие – основно по време на сън, защото очакваните промени в лицево-челюстната област настъпват в останалото време. С активаторът е постига хармония в развитието и съотношенията между двете челюсти и след това ако е необхдимо с брекетитсамо се нивелират и естетично подреждат зъбите в двете вече добре развити челюсти (втора фаза на ортодонтското лечение). Най-подходящата възраст за прилагане на активатора е малко преди или в самоито начало на пубертета т.е. в активен растеж. Друг ориентир е на пробива на вторите премолари.

Twin Block (ТВ)

Туинблокът е функционален апарат, който коригира сьотношението между двете челюсти в сагитална ( предно-задна) и вертикална посока (височина на захапка). Състои се от две части- горна и долна пластинка, които се съчетават помежду си в областа на премоларите по точно определен начин чрез две наклонени плоскости.Поп този начин апарата принуждава пациента да затвори по точно определен начин.

В двете съставни части на апарата може да се заложат и допълнителни елементи, които да коригират проблеми в отделната горна или долна зъбна дьга едновременно с коригиране съотношенията двете челюсти в сагиталнаи вертикална посока. Това прави апарата изключително ефективен

Миобрейс (миотренери)

Това са профилактични ортодонтски апарати, които се използват за корекция на вредните навици преди, по време и след ортодонтско лечение и се наричат тренери (myotrainers) Действието на тези апарати е насочено към основните миофункционални проблеми, причиняващи ортодонтски зъбно-челюстни деформации(ЗЧД). Те синхронизират функциите на езика, бузите, устните, дъвкателните мускули и по този начин отстраняват причините за възникване на ЗЧД.

Езикът се намира в областта на небцето при покой и се противопоставя на налягането, упражнявано от бузите, които притискат горната зъбна дъга навътре. Ако пациента диша през устата си по някаква причина, езикът езикът е принуден да се спусне от небцето в резултат на кето няма кой да противодейства на налягането, упражнявано от бузите и горна челюст се стеснява. Миобрейс отстраняват вредни навици, тренират позиционирането на езика зад папила инцизива, като насочват неговото автоматизирано ново положение при преглъщане и покой, както това се прави при миофункционалните или речеви терапии. Те учат детето да диша през носа, противопоставят се на прекомерната активност на мускулите на долна устна и бузите. Насочват пробива на постоянните зъби и така водят до постигане на правилни оклузални съотношения.

Съвети при носене на подвижен апарат

Вашият подвижен апарат е изработен индивидуално за Вас!

Носене на апарата:

 • 1.Носете апаратчето постоянно-дори когато спите;
 • 2.Сваляйте, когато миете зъбите си и почиствате пластинката с четка и паста;
 • 3.Ще имате повече слюнка след поставяне на шината, но след няколко часа носене, тя ще се нормализира;
 • 4.Неприятният вкус на пластмасата ще изчезне след хубавото измиване с четка и паста;
 • 5.Говорът ще се нормализира след няколко дни, ако пластинката е в устата и Вие се упражнявате да говорите;
 • 6.Не бутайте пластинката с езика. Това може да доведе до нараняване на лигавицата, спукване на пластмасата, счупване на телените елементи;
 • 7.Може да почувствате изтръпване на зъбите до лека болезненост. Това е нормално и свидетелства за действието на апарата. След 2-3 дни усещанията ще отзвучат;
 • 8.При проблем от страна на венеца ( зачервяване, болка, раничка ), моля обадете ни се веднага!!!

Грижи за апарата:

 • 1.Пластинките са крехки и най-безопасното място за тях е вашата уста. Когато свалите шината и сте у дома, поставете я в чаша с вода или специална кутийка.
 • 2.Никога не поставяйте апаратчето в салфетка върху масата – може да го забравите и да бъде изхвърлено. Не поставяйте шината в джоба си, защото може да я загубите или счупите.
 • 3.Пазете апарата далеч от вашите домашни любимци /кучета и котки/ – те обичат да ги дъвчат.
 • 4.Ако загубите или счупите шината, моля обадете ни се веднага!!!

Проблеми:

 • 1.Зачервяване, болка или раничка на лигавицата от притискането на апарата или на негов елемент.
 • 2.Счупване или загубване на апарата.
 • 3.Невъзможност да бъда поставен в устата по някаква причина.
 • .Всяка друга причина, която Ви притеснява или поради която не може да поставите апарата в устата и това ще доведе до свалянето му.

Изградете си добри навици и ще спестите време за лечение и средства за поправка и нови пластинки!

Обадете ни се и заповядайте на преглед!

Апарати / шини против хъркане

Шини против хъркане

Хъркането е леко разстройство на съня, което не е толкова голям проблем за за засегнатите, колкото за техните партньори. Хъркането само по себе си не е опасно за здравето, но може да бъде първи признак на сериозно нарушение на съня.Има много различни форми на нарушено дишане по време на сън. Ортодонтът може да помогне в случаите с обструктивна сънна апнея. Те са сред най-често срещаните нарушения на съня и се срещат при около 6% от възрастното население.

Обструктивна сънна апнея

При обструктивна сънна апнея, горните дихателни пътища обикновено са стеснени. По време на сън, мускулите се отпускат и езикът пропада назад , така че дихателните пътища се стесняват ,а може и напълно да се затвореят. Засегнатите се събуждат след няколко провалени вдишания, които прекъсват съня всяка нощ. Спокойният дълбок сън не може да се постигне.Сънната апнея може да има сериозни последствия:

• Хипертония, сърдечни аритмии, повишен риск от инфаркт

• Повишен риск от инсулт

• Заспиване по време на шофиране и работа

• Депресия и апатия

• Нарушена сексуалност

Накратко, качеството на живот се нарущава и намалява продължителността на живота. Класическото лечение за обструктивна сънна апнея е т.нар. CPAP терапия, при която пациентите се свързват през нощта с маска към вентилатор. При леки и умерени случаи ортодонтията предлага снемаеми апарати, които се носят в устата през нощта. Пациентите с хъркане или нарушен сън трябва първо да посетят специалист по сън. Той може да определи дали има нарушение на съня (обструктивна сънна апнея), което може да бъде благоприятно повлияно от ортодонтски апарат. Като правило пациентите бързо свикват с шините за хъркане. В повечето случаи, хъркането може да бъде намалено до толкова, че партньорите могат да спят един до друг отново, без да си пречат. Леките случаи на сънна апнея обикновено се повлияват много добре, апри умерено тежките случаи се постига задоволителен успех.

Фиксирани апарати

Фиксираните, неснемаеми апарати

Поставят се от ортодонта за продължителен период от време и не се свалят от пациента. Ортодонтът периодично ги активира. Предимствата им са че имат по-големи възможности за преместване и идеално подреждане на зъбие, необходимостта от съдействие от страна на пациента е сведена до минимум, не могат да бъдат изгубени.

Външни (вестибуларни) брекети

Те могат да са метални или естетични. Те са фабрично изработени, като в тяхната форма и структура е заложена определена информация(прескрибция), която има значение за правилното подреждане на зъбите.Ортодонтът, познавайки прескрибцията на различните видове брекети и съобразявайки конкретните нужди при всеки един пациент, избира конкретен вид брекети с точно определена прескрибция и ги позиционира по точно определен начин върху всеки един зъб. Това е от ключово значение за постигане на крайния резултат – правилно подредени и красиво изглеждащи зъби.

Металните брекети са икономически най- достъпни , тъй-като са най лесни за изработка и съответно най евтини. Това обаче по никакъв начин не означава ще лечението с тях не е добро или е с по-лошо качество. Лечението е едно и също , просто металните брекети са по-евтини и отстъпват по естетични показатели в сравнение с естетичните. Заложената информация – прескрипцията е една и съща, т.е. те вършат една и съща работа. Това че те са по-ефтини и по-лесно се презалепват при евентуално разлепване ги прави по-подходящи за деца и юноши ,тъй като тези пациенти по-често разлепват брекети. Ние работим с металните брекети MBT- или Roth-прескрибция на Ormco, American Orthodontics, 3М.

Естетичните брекети са по-скъпи като материал и изработка. Освен това не позволават презалепване и трябва да се сложи нов. Ето защо, лечението с тях е по-скъпо. Те могат да са направени от различни материали – пластмасови, керамични, силициеви, фиброгласни, композитни, кополимерни, сапфирени и т.н., което определя доста голяма разлика в качеството и в цената им. Най-високият клас естетични брекети са сапфирените като Inspire Ice на Ormco и Radiance на American Orthodontics и керамичните Clarity на 3M, Недостатък на естетичните брекети е по-голямото триене между материалана брекета и металната дъга, в сравнеие с металните брекети, Фирмите производители се стремят да разрешат този проблем и Керамичните брекети Clarity на 3M имат метален слот и съчетават положителните качества на двата материала, по- късно същата фирма пусна на пазара усъвърщшенствани брекети , при които триенето е сравнимо с тези при металните –Clarity Avanced .. Пластмасовите прозрачни брекети са по-евтини, но пластмасата старее и те пожълтяват с времето а и триенето с дъгите е много голямо , което затруднява лечението.Поради това те не се ползват в нашата практика. Ние работим с Inspire Ice на Ormco, Clarity Advanced на 3M. Сапфирените брекети са най естетичните „невидими“ външни брекети. Те са прозрачни и се сливат с цвета на зъбите.. Изработени са от монокристален сапфир, затова са изключително твърди и гладки и триенето между тях и дъгата е както при металните брекети. Тези брекети са по-твърди от емайла на естествените зъби и могат да ги абразират, при контакт с тях, затова в някои клинични случаи се предпочита поставяне на метални брекети на единични или на всички долни зъби, например при много дълбока захапка.

Брекетите се различават и по начина , по който дъгата се фиксира (лигира) към тях. Класическият метод е с тънка метална тел (метална лигатура) или силиконово ластиче (силиконова лигатура). Металните лигатури са по-хигиенични и по-ефективни. Силиконовите лигатури с могат да са напълно прозрачни или шарени. Прозрачните лигатури пожълтяват от цигари, кафе, червено вино и др.

Вторият тип брекет и имат специално приспособление за фиксиране на дъгата и при тях няма нужда от лигатури . Това са т.нар. самолигиращи се брекети. Това може да е капаче (пасивно самолигиране) или клипс (активно самолигиране), които затварят дъгата в слота. Най-известните самолигиращи брекети са Damon брекетите на Ormco, които са пасивно самолигиращи. Те са на пазара от около 12 години и досега има 6 техни модификации. . Други често използвани видове самолигиращи брекети са Smart clip, Speed.

Капачетата, които се отварят и затварят, са метални, затова самолигиращите брекети не са напълно естетични. При Clarity SL на 3M брекетът е керамичен с метален слот и съвсем малки метални клипсове от двете страни, при In-Оvation С на GAC брекетът е керамичен с метален клипс, при Damon 3 брекетът е прозрачен, а капачето – метално.Вече се предлагат и прозрачни Damon Clear брекети, но само за горните зъби.

Научните изследвания и показват, че при самолоигиращите брекети триенето е по-малко в сравнение с конвенционалните и затова се използват по-слаби сили следователно дискомфортът с тях е по-малък . Но твърденията, че със самолигиращи брекети не се вадят зъби, че, че и че лечението с тях е по-кратко са преувеличени.

Самолигиращите брекети дават отлични резултати , но те не са панацея.И за тях важи правилото, че начинът на лечение и неговата продължителност зависят от тежестта на проблема, от изпълнителността на пациента и от уменията на лекуващия лекар.

Лингвални (вътрешни) брекетиТова са брекети, които се залепват от вътрешната страна на зъбите откъм езика. Те са метални, но поради това че са залепени в невидимата (вътрешна) повърхност на зъбите са естетически най приемливи. Имате „невидими“ брекети и видим резултат!. Предпочитат се от хора с активни публични изяви, чийто външен вид трябва да е безупречен.

Единственото ограничение в ползването им е при при малки деца, защото зъбите им имат по-къси клинични коронки и няма достатъчна по площ повърхност, където да да се залепи брекета.Качеството на получения резултат е същото като при вестибуларните брекети.С лингвалните брекети се свиква малко по-трудно, отколкото с външните, тъй като са в непосредствена близост до езика и трябва време докато той свикне с новите обекти на негова „територия“. Ако с външните първоначалният дискомфорт е 3 – 4 дни, с вътрешните – около 1 седмица. Те не пречат на храненето, но почистването им е малко по-внимателно и по-продължително.Лингвалните брекети променят говора, но тази промяна е минимална и рядко може да бъде усетена от непрофесионалисти при обичайното общуване.

Най-новото поколение лингвални брекети са WIN braces, проекирани от немския професор Dirk Wiеchmann, създател на предишното поколение лингвални брекети Incognito. Изработват се в лаборатория в Германия индивидуално за всеки отделен зъб на всеки отделен пациент, със заложени стойности , съобразени с конкретния план на лечение. Чрез специализиран софтуер се планира и изработва конструцията на всеки брекет и всяка дъга така че да се получи безупречен резулт, съобразен с индивидуалните особености на всеки пациент.

Други Фиксирани Апарати

Апарат за бързо разширение в горна челюст( Rapid Maxillary Expansion- RME)Tози апарат се използва за спечелване на място без вадене на зъби чрез разширение на горна челюст. За разлика от снемаемите апаратчета – „шини“, които постигат разширението само чрез наклоняване на зъбите, при RME се постига разширение на ниво костна структура, което прави постигнатия резултат стабилен във времето. Този апарат се залепва върху страничните зъби в горна челюст с помощта на специален гласйономерен цимент. Двате части на апарата са свързани помежду си чрез винт, който родителите или самиая пациент активират вкъщи всеки ден, по дадените от ортодонта инструкции. Продължителността на активирането е около 30-40 дни, след което апарата остава в устата пасивен за около 2-3 месецаза да се задържи резултата. По време на акивирането се правят контролни прегледи за да се прецени до кога да се разширява челюстта. Веднага след свалянето на апарата се пристъпва към следващата фаза на ортодонтското лечение – залепване на брекетите и подреждане на зъбите в спечеленото за тях място.

,

При класическия вариант на този апарат фиксирането към зъбите става чрез метални пръстени, ажустирани върху моларите и премоларите на горна челюст. При една от модификациите (по Mc Namara) вместо пръстени се изработват назъбни пластмасови капи обхвацащи всички странични зъби.При този вариант в пластмасата може да се поставят специални кукички за закачане на ластици към екстраорален апарат (ЕОА), изполван за преместване напред на горна челюст, когато освен стеснението и се наблюдава и изоставане в предно задна посока.

Екстраорални апарати (ЕОА) са тези, които се поставят извън устата на пациента и се носят основно нощем. Такива са лицевата маска (Face mask), подбрадника (vertical chin cap) и headgear. Тези апаратi се прилагат когато проблема е на ниво скелет ,а не само зъби. Те дават отлични резултати, но изискват от пациентите стриктно носене по 12-14 часа на денонощието – вкъщи по време на сън и пред телевизора.

- Pendulum - пендулумът е фиксиран (залепен към зъбите) апарат,който се поставя в горна челюст с цел да се осигури място за подреждане на зъбите без вадене. Това става чрез така нареченото дистализиране (преместване назад ) на моларите. Като опора се ползва предната част на небцето и премоларите .Предимствата на този апарат пред другите, използвани за същата цел са че той е компактен, т.е. минимално смущава функцията на дъвкателния апарат, поставянето му не е свързано с инвазивни процедури, напълно е естетичен , защото се поставя от вътрешната страна на зъбите и не се вижда, не изисква съдействие от страна на пациента за постигане на резултата. Активира се средно веднъж месечно от ортодонта и след това заложените в него TMA-пружинки упражняват непрекъсната сила върху зъбите, което води до преместването им в желаната посока. Времето за постигане на търсения резултат е около 6 месеца, което сравнено с продължителността на едно ортодонтско лечение е твърде кратко.

Frog Appliance: този апарат е аналог на Пендулума като начин на действие и постигане на желания резултат – дистализиране на моларите с цел освобождаване на място без вадене на зъби. Разликата е в опората която се използва. При пендулума това са премоларите и лигавицата на небцето. В този случай винаги има малко или повече нежелан ефект, изразяващ се в преместване на премоларите напред.Това се обяснява с третия закон на Нютон, който гласи че всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. При Frog Appliance за опора се ползват миниимпланти (малки винтчета, които се в поставят в костта с цел опора), поставени на точно определено място на небцето, така опората се прехвърля върху костта и така се елиминират нежеланите ефекти върху зъбите. Това е предимство при случаи със силно наклонени напред предни зъби както и при необходимост от много голямо дистализиране при по-възрастни пациенти,при които придвижването на зъбите е затруднено.

Помощни средства

Ортодонтски мини импланти - Temporary Anchorage Devices - TADs са приспособления, чрез които използваме костта за опорна зона. Както показва английското им наименование те се поставят временно и след като те си свършат работата ги отстраняваме. Поставянето им и махането им е напълно безболезнен процес Използват с в зони с намалена зъбна опора (липсващи , пробиващи или пародонтално компроментирани зъби).В клиничната ортодонтия основен дял се пада на т. нар. биомеханика, при която важат основните физични закони както при обикновенната механика. Не прави изключение и третия закон на Нютон, който гласи че всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие.Пречупено през призмата на на ортодонтията това означава че при прилагане на определена сила върху един или повече зъби на нея съответства същата по големина и обратна по посока сила, която въздейства върху други зъби и предизвиква в различна степен тяхното преместване. Това в повечето случай е нежелан страничен ефект и ортодонтите се стремят да го елиминират. В миналото за опора са били широко използвани екстра-орални апарати. Те обаче изискват продължително и стриктно носене и съдействие от пациентите и това ги затруднява. Днес посредством миниимплантите опората се прехвърля върху костта и така се елиминират нежеланите ефекти върху зъбите.